Woningtypen in Frankrijk: Een handige woordenlijst

James Latter,  zaterdag 4 februari 2017

Montolieu in de Languedoc 

Appartement - Woning bestaande uit een aantal kamers die gezamenlijk een ‘logement’ vormen. Voor een famile of individu.

Batisse - Een solide bouwwerk van steen. Soms bestaande uit de overblijfselen van een oud gebouw (bv. een abdij) of een oude muur die gebruikt is bij de bouw.

Cabane (en ) - Eenvoudige schuilplaats op het platteland van ‘droog' gestapelde stenen.

Chalet - Huisje in de Alpen. Meestal van hout met een stenen onderbouw.

Chartreuse - Klein kasteel in de stijl van Louis XVI. Kenmerkend voor de regio Aquitanië. Gebouwd in de 18e en 19e eeuw. Chartreuses waren landhuizen voor de lokale aristocratie. Meestal zonder bovenverdieping maar vaak met een terras en een tuin.

Château - Kasteel gebouwd vanaf de Renaissance tot aan de Franse Revolutie. Eigendom van de belangrijkste adelijke persoon in de regio. Met een woonoppervlak van 600 m² of meer. Vaaak schitterend qua architectuur en met een overdadig interieur.

Château-fort - Middeleeuws kasteel met verdedigingswerken.

Chaumière - Rietgedekte boerderij.

Demeure - Woonruimte bestaande uit een Logis met dependances (palais, hôtel, château, manoir etc.)

Dépendance - Deel van een Demeure bestemd voor tuinbouw, landbouw, ambacht of industrie. Bijvoorbeeld een serre, orangerie, duiventil etc.

Dimière - . Gebouwd vanaf de 11e tot in de 18e eeuw. Ook wel bekend onder de naam ''. Vierkant en stevig met een hoog dak, oorspronkelijk gebruikt voor het verzamelen en opslaan van de tienden of 'dîmes'. Vaak van steen en met de uitstraling van een kerk.

Domaine - Domein, landgoed bestaande uit een Chateau of Chartreuse. Met één of meerdere bijgebouwen. Soms ook wel een aanduiding van een wijnproducerend landgoed.

Ferme - Boerderij bestaande uit een 'logis' (woonhuis) en een aantal bijgebouwen die voor het boerenbedrijf gebruikt worden.

Corps de Ferme - Het centrale deel van een boerenbedrijf: woning, binnenplaats, schuur en een stuk land. Economisch gezien niet meer rendabel als landbouwbedrijf.

Gentilhommière - Residentie van een aristocraat. Te vergelijken met een manoir maar dan groter en eleganter. Soms ook wel een 'logis seigneuriale' genoemd.

Grange - Gebouw voor de opslag van de oogst (graan, stro etc.)

Hangar - Opslagruimte voor landbouwwerktuigen. Vaak open aan de voorkant en met een dak.

Hôtel Particulier - Stadspaleis. Een grote woning in de stad, vaak met een bewoonbare oppervlakte van 600 tot 800 m². Vroeger vaak met binnenplaats en stal. Voorbeelden: Hôtel Garnier in Parijs en Hôtel Fenwick in Bordeaux. Residentie voor handelaren en kooplieden. Eind 19e eeuw.

Immeuble - Appartementencomplex in een stad. Soms wordt de ruimte op de begane grond gebruikt voor commerciële doeleinden.

Loft - Een verbouwde zolderruimte in een 'immeuble' (appartementencomplex)

Logis - Deel van een 'demeure' bestaande uit een of meer appartementen. Bijvoorbeeld een Logis de l’abbé of Logis du gouverneur.

Longère - Langhuis op het platteland, origineel met het woongedeelte aan de ene kant en stal of schuur (mageoire) aan de andere kant. Tegenwoordig meestal gerenoveerd met slaapkamers in de nok.

Maison de Campagne - Huis op het platteland met een verdieping en zolder en met een of meerdere kleine bijgebouwen

Maison de Maître - Redelijk grote en vrijstaande stadswoning van enige ‘importantie’. Woonoppervlak van 300/400 m². Meestal gelegen aan de rand van een stadje en vroeger bewoont door een grote familie van koopman, advocaat of dokter.

Maison de Ville - Standaard stadswoning, vaak 'mitoyenne' (twee onder 1 kap of een rijtjeswoning).

Manoir - Landgoed bewoond door een familie uit de lage adel. Omgeven door landbouwgrond. Vaak zelfvoorziendend. Eenvoudige architectuur met een bewoonbare oppervlakte van 250 - 600 m². Soms met een toren en verdedigingswerken.

Mas - Boerderij of plattelandswoning, vaak geassocieerd met een wijn- of olijfgaard.

Pavillon - Het Franse equivalent van een 'chalet-bungalow'. Moderne bouw. Vaak deel uitmakend van een 'lotissement', een complex met meerdere gebouwen. Gewoonlijk met een woonoppervlak van 100/140 m². Vaak met een buitenproportioneel groot dak en soms zonder slaapkamers. Perceeloppervlakte vaak rond de 400/600m².

Terrain - Perceel waarop de woning is gelegen

Villa - Vrijstaande woning aan de kust. Soms gebruikt als tweede woning voor vakantie of vrije tijd. In het binnenland is een villa een luxe uitvoering van een 'pavillon'. Voorbeeld : 'Le Touquet'

Dit overzicht is een vertaling van “Guide to Building Types in France” van James Latter. Het artikel stond ooit op deze website www.surveyor- expert.com. Deze website is echter niet meer actief.

Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Gite in Normandie Frankrijk Droomt u van het verhuren van een gîte in Frankrijk? Lees deze gids voor praktische tips over het opzetten van uw bedrijf, bepalen van de huurprijs en promoten van uw gîte. Leer hoe u een goede relatie met uw gasten opbouwt en zorg dat ze terugkomen. Lees nu onze gids en begin met de voorbereiding op het opzetten van uw eigen gîtebedrijf in Frankrijk! 
More articles