Waar moet je op letten bij het kiezen van een aankoopmakelaar in Frankrijk?

Jos Deuling,  donderdag 12 december 2019

Buitenwoning 
Frankrijk 

Meer dan de helft van de woningen in Frankrijk worden verkocht zonder de hulp van een makelaar. Via particuliere verkoop (zie bijvoorbeeld ), veilingen of via een notaris. Als je goed Frans spreekt hoef je in principe geen gebruik te maken van een dure makelaar. Als je besluit om wel met een makelaar in zee te gaan dan zijn hier wat tips waar je op moet letten bij het kiezen van een goede makelaar.

Is de makelaar geregistreerd bij de ? De FNAIM is de Franse beroepsorganisatie van makelaars, de Franse evenknie van de Nederlandse . Vraag een makelaar altijd naar zijn . Er zijn ook makelaars actief zonder Carte Professionelle maar die werken altijd onder auspiciën van een erkende makelaar.

Hoe lang is de makelaar al actief?

Welke reputatie heeft de makelaar in de regio? Probeer hierover informatie in te winnen bij buitenlanders die al in de streek wonen.

Spreekt de makelaar alleen maar Frans of spreekt hij ook Engels of misschien wel Nederlands? Het is belangrijk dat je goed met de makelaar kunt communiceren.

Hoever is zijn kantoor van verwijderd van het object dat je op het oog hebt? Als de makekaar een after sales pakket aanbiedt waarbij hij jou helpt met het aanvragen van allerlei vergunningen, met belastingtechnische zaken etc. dan is het handig als het kantoor vlak in de buurt is.

Als je een woning koopt in een regio waar veel buitenlanders een huis hebben, is het handig een makelaar te hebben die zich gespecialiseerd heeft in de markt met buitenlandse kopers en verkopers. Gaat je voorkeur uit naar een regio zonder buitenlanders, neem dan een lokale makelaar. Een lokale makelaar kent de markt en is soms in een vroegtijdig stadium al op de hoogte welke huizen binnenkort op de markt komen. Een lokale makelaar kan je ook tips geven over een goede huistarts, tandarts of bank. Er zijn ook nationale ketens van makelaars maar die zijn over het algemeen wat duurder.

Hoe duur is de makelaar? Vraag altijd expliciet of de makelaar commissie al verrekend is in de vraagprijs van de woning. Het is normaal om over de hoogte van de commissie te onderhandelen. Het moet mogelijk zijn 5 to 10% van de prijs af te halen. Maar let dus goed op of de vraagprijs inclusief of exclusief de commissie is.

Is de makelaar bereidt om je verschillende woningen te laten zien? En komen die woningen overeen met de wensen die jij hebt geformuleerd? Als de makelaar jou de verkeerde objecten laat zien ga dan nog eens met hem om tafel om goed duidelijk te maken welke eisen jij aan de woning stelt. Het kan ook zijn dat de makelaar een eigen agenda heeft.

Heb je een goede makelaar gevonden die je vertrouwt en waarmee je goed kunt communiceren, dan kun je de aankoop van een woning met enig vertrouwen tegemoet zien. Wil je exta zekerheid inbouwen dan kun je je voor het contractgedeelte laten vertegenwoordigen door een eigen advocaat en je kunt ook nog Nederlandstalige aankoopbegeleiding inhuren. Er zijn op dit moment twee interessante Nederlandstalige bedrijven actief in Frankrijk die buitenlanders helpen bij de aankoop van een huis in Frankrijk :


 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Maison a vendre De Taxe Fonciere d'Habitation is een belasting die huiseigenaren in Frankrijk moeten betalen. Ontdek onze gids over deze belasting en hoe u ervoor kunt zorgen dat u aan uw verplichtingen voldoet. Lees nu verder voor meer informatie. 
More articles