Het kopen van een huis op een veiling in Frankrijk

Elise Baarsma,  vrijdag 3 november 2023

Frans 
dorp in de Elzas 

Het kopen van een huis op een veiling in Frankrijk kan een bijzonder aantrekkelijke optie zijn voor zowel investeerders als particulieren die op zoek zijn naar een woon- of vakantiehuis. De Franse vastgoedveilingmarkt biedt unieke kansen en voordelen die niet altijd beschikbaar zijn op de traditionele markt.

Financiële Voordelen en Aantrekkelijke Startprijzen
Een van de grootste trekkers voor veilingaankopen is de financiële aantrekkelijkheid. De startprijzen zijn vaak aanzienlijk lager dan de marktwaarde, met kortingen variërend van 10 tot 20%, en soms zelfs 30% onder de geschatte waarde. Dit biedt kopers de kans om eigendommen te verwerven voor prijzen die doorgaans lager liggen dan op de open markt.

Transparantie en Snelheid van het Aankoopproces
De veilingprocedures in Frankrijk staan bekend om hun transparantie, waarbij de voorwaarden duidelijk zijn omschreven en toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Daarnaast is het aankoopproces veel sneller dan de normale vastgoedmarkt. Eenmaal het bod aanvaard is, is de verkoop definitief en wordt de notariële akte meestal snel opgesteld.

Diversiteit in Aanbod en Minder Concurrentie
Een breed scala aan eigendommen komt onder de hamer, van stedelijke appartementen tot landelijke huizen. Omdat het bieden op een veiling specifieke kennis vereist, zoals het regelen van financiering vooraf en het mogelijk inschakelen van een advocaat, kan de concurrentie minder zijn dan op de open markt.

Notariële Veilingen
Deze veilingen worden vaak geassocieerd met een verscheidenheid aan situaties, zoals de verkoop van nalatenschappen zonder directe erfgenamen, de liquidatie van staatseigendommen, of de verdeling van eigendom na een echtscheiding of geschillen tussen erfgenamen. De eigendommen die via notariële veilingen worden aangeboden, zijn vaak divers en kunnen zowel residentiële als commerciële panden omvatten.

De aankondiging van een notariële veiling wordt gewoonlijk drie tot vier weken voor de veilingdatum gepubliceerd, waardoor potentiële kopers voldoende tijd hebben om het vastgoed te bezichtigen, due diligence uit te voeren en financiën te regelen. Geïnteresseerden moeten zich registreren met een geldig identiteitsbewijs en een borgcheque, die meestal rond de 20% van de startprijs ligt. Na toewijzing van de woning is de koop definitief zonder herroepingstermijn, wat betekent dat de koper geen mogelijkheid heeft om van de koop af te zien.

Gerechtelijke Veilingen
Deze veilingen vinden plaats onder de jurisdictie van een rechtbank en zijn vaak het resultaat van gedwongen verkopen, zoals bij inbeslagnames of schulden die niet zijn betaald. Gerechtelijke veilingen kunnen meer formeel en complex zijn dan notariële veilingen, omdat geïnteresseerde kopers verplicht zijn vertegenwoordigd te worden door een advocaat, die namens hen zal bieden.

Een opvallend aspect van gerechtelijke veilingen is dat het hoogste bod niet altijd gegarandeerd de veiling wint. Soms kunnen verkopers kiezen voor een lager bod als het meer zekerheid biedt, zoals een snelle betaling. Het is essentieel dat bieders de specifieke voorwaarden en procedures van deze veilingen begrijpen, inclusief de juridische implicaties van hun biedingen en de definitieve aard van de verkoop.

Belangrijke Overwegingen
Ongeacht het type veiling, de verkoop is onherroepelijk zodra het bod is geaccepteerd. Dit betekent dat bieders volledig moeten begrijpen waar ze aan beginnen. Inspecties en due diligence zijn van cruciaal belang, want veilingaankopen gaan vaak gepaard met 'gezien en goedgekeurd' clausules, waarbij de nieuwe eigenaar het eigendom aanvaardt in de staat waarin het zich bevindt. Dit kan bijkomende risico's inhouden, zoals verborgen gebreken of achterstallig onderhoud, die de uiteindelijke kosten van de aankoop kunnen verhogen.

Conclusie
Het kopen van een huis op een veiling in Frankrijk kan financieel aantrekkelijk zijn en toegang geven tot een divers aanbod van eigendommen. Echter, het vereist een diepgaand begrip van de verschillende types van veilingen en een grondige voorbereiding. Of het nu gaat om een notariële of een gerechtelijke veiling, professionele ondersteuning van een advocaat of notaris is vaak noodzakelijk om te navigeren door de complexiteiten van het proces. Met een grondige aanpak kan het kopen op een veiling een buitengewoon lonende ervaring zijn.De referentiesite voor gerechtelijke vastgoedverkopen sinds 1996


Avocats-Ventes informeert u over gerechtelijke vastgoedverkopen in Frankrijk


 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Wijngaard Bordeaux Saint-Emilion Het tweede huis in Frankrijk is voor velen een droom, dus van harte gefeliciteerd als u die gaat verwezenlijken. Maar, hoe pakt u dat aan? U kunt een tweede huis in Frankrijk kopen en eventueel verbouwen. Of u kunt een woning laten bouwen, helemaal naar uw smaak en wensen. 
More articles