Groen Licht voor Duurzaamheid: Frankrijk's Nieuwe Milieuwetgeving Zet de Toon voor Woningbouw

Hilde Tuinstra,  woensdag 8 november 2023

Warmtemeter meet warmtelekkage woning 

Alles Wat U Moet Weten Over de Nieuwe Franse Milieuvoorschriften

Bent u eigenaar van een tweede woning in Frankrijk? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de recente veranderingen in de Franse milieuvoorschriften die uw eigendom kunnen beïnvloeden. Frankrijk is wereldwijd een van de leiders als het gaat om milieubescherming en heeft recentelijk nieuwe regels geïntroduceerd die ervoor zorgen dat zowel nieuwe als gerenoveerde huizen aan hogere milieunormen voldoen. Laten we samen door de essentiële punten lopen!

Voor Nieuwbouw: Vaarwel Gasboilers
De eerste grote verandering is dat vanaf begin 2022 de installatie van gasboilers in nieuw gebouwde huizen verboden is. Dit maakt deel uit van een brede beweging om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Als u dus plannen heeft voor een nieuw project, zult u moeten kijken naar alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie of warmtepompen.

RE2020: Een Grote Stap Vooruit
De nieuwe milieuvoorschriften, bekend als "RE2020", zijn op 1 januari 2022 in werking getreden. Deze vervangen de oude "RT 2012" normen en stellen striktere eisen aan de energie-efficiëntie, milieu-impact en gezondheidsprestaties van nieuwe gebouwen. Dit betekent dat als u van plan bent om te bouwen of grondig te renoveren, uw huis aan deze nieuwe standaarden zal moeten voldoen. Het doel? Huizen die klaar zijn voor de klimaatuitdagingen van morgen.

Energieprestatie: Strenger Wordende Eisen
Voor bestaande woningen, inclusief tweede huizen die u verhuurt, zijn er ook nieuwe regels. Vanaf 2025 moeten alle huurwoningen minimaal energieprestatieklasse F hebben. Deze eisen worden in de loop van de tijd strenger, met klasse E vereist vanaf 2028 en klasse D vanaf 2034. Het is dus zaak om uw woning vroegtijdig te upgraden om aan deze normen te voldoen.

Subsidies en Hulp: France Rénov
Gelukkig staat u er niet alleen voor. De Franse overheid stimuleert energiebesparende renovaties door subsidies en hulp aan te bieden. Via de website kunt u toegang krijgen tot verschillende opties en het aanvraagproces is vereenvoudigd om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Getuigenis van een Huiseigenaar:
"Toen ik hoorde over de nieuwe RE2020-voorschriften, was ik eerlijk gezegd een beetje overweldigd. Mijn charmante chalet in de Franse Alpen was al jarenlang mijn toevluchtsoord, ver weg van het drukke stadsleven. De gedachte aan renovatie was ontmoedigend. Maar toen ik eenmaal begon, realiseerde ik me dat dit een kans was om niet alleen te voldoen aan de nieuwe normen, maar ook om mijn geliefde tweede huis te verduurzamen. Met behulp van de subsidies en de deskundige begeleiding van France Rénov, installeerden we zonnepanelen en een geavanceerde warmtepomp. De veranderingen hebben mijn energierekening drastisch verlaagd en het chalet voelt het hele jaar door comfortabeler. Het beste van alles is dat ik weet dat ik mijn deel doe voor onze planeet. Aan andere huiseigenaren wil ik zeggen: de investering is het meer dan waard, zowel voor je portemonnee als voor het milieu!"

Het Begrip Bioklimatische Behoeften en de Hogere Drempel
Voordat we ingaan op de nieuwe drempel voor bioklimatische behoeften, laten we even stilstaan bij wat dit precies betekent. Bioklimatische behoeften omvatten de ontwerpstrategieën die de harmonie tussen gebouwen en hun klimatologische omstandigheden bevorderen. Het verhogen van de maximale drempel voor deze behoeften met 30% duidt op een aanscherping van de regelgeving, waarbij gebouwen dusdanig ontworpen moeten worden dat ze minder energie vereisen voor verwarming, koeling en verlichting, en zo meer in lijn zijn met hun natuurlijke omgeving. Dit draagt bij aan een significante vermindering van de ecologische voetafdruk van de woning, verbetert de energie-efficiëntie, bevordert een gezond binnenklimaat en verzekert de woning van een duurzame toekomst.

Bioklimatische Behoeften: Een Nieuwe Drempel
Met de nieuwe eisen van de RE2020 worden ontwerpers en bouwers dus uitgedaagd om slimme, energie-efficiënte oplossingen te integreren die goed zijn voor zowel de planeet als de portemonnee. De verhoging van de drempel is een helder signaal dat Frankrijk zich inzet voor de bouw van woningen die minder afhankelijk zijn van externe energiebronnen en klaar zijn voor de klimaatuitdagingen van de toekomst.

Als eigenaar van een tweede woning in Frankrijk betekenen deze veranderingen dat u mogelijk moet investeren in uw eigendom om aan de nieuwe normen te voldoen. Maar het is een investering in de toekomst, zowel voor het milieu als voor de waarde van uw woning. Begin vandaag nog met het plannen van uw aanpassingen en zorg ervoor dat uw Franse thuis een groene toekomst tegemoet gaat!France Rénov’ est le service public de la rénovation de l'habitat, porté par l'État avec les collectivités locales, et piloté par l’Agence nationale de l’habitat (Anah).

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

oude bruine voordeur van wooning in frankrijk Er komt een keer een moment dat je besluit om je woning in Frankrijk te verkopen. Het op en neer reizen wordt je teveel, je bent uitgekeken op het huisje of er zijn financiële omstandigheden. De meeste mensen zullen hun huisje via een makelaar verkopen. Maar je kunt het ook zelf proberen te verkopen. Hier alvast 10 verkooptips. 
More articles