Minicamping beginnen in Frankrijk: stappen en tips

Arno Voogd (Inter-France),  zaterdag 17 augustus 2019

Fietsvakantie Frankrijk 

Emigreren naar Frankrijk, dat is leuk! Het vrije leven straalt je tegemoet. Een boerderijtje kopen met een stuk grond erbij en een “camping à la ferme” beginnen.
Gezellig mensen ontvangen die bij je op vakantie komen, stokbrood bakken met de kinderen, kampvuur maken, lekkere maaltijden serveren, met z'n allen barbecueën en nog geld verdienen ook.
Geld verdienen met barbecueën? Wanneer kan ik beginnen?

Een camping in Frankrijk kopen? Of er liever zelf een beginnen?

In Frankrijk zijn veel , maar die zijn best prijzig, vooral als het goedlopende bedrijven zijn. Dus waarom niet gewoon zelf een camping opzetten? Klein beginnen, gewoon een minicamping met tien kampeerplekken, drie safaritenten, een paar verhuurcaravans en twee yourts of teepees. Een gevarieerd aanbod zodat er voor iedere vakantieganger wel een leuke optie is. In een aparte hoek van het terrein maak je een veldje met vier pipowagens rondom een vuurplaats en, hoe leuk is dat, in het bos achter je boerderijtje bouw je drie originele boomhutten met een eigen balkon op het westen. Je gasten kijken 's avonds vanuit de boomtoppen naar de zonsondergang.
Je koopt een pizzaoven en als de avond valt staan de gasten in de rij voor jouw eigen superpizza's.
Dat wordt één groot feest!

Je kunt er nog leuk mee verdienen ook

Met zo 'n gezellige kleine camping kun je goed geld verdienen, reken maar eens uit, met alles wat je net hebt bedacht haal je op je gemakkie een bovenmodaal inkomen binnen. En dat in drie maanden tijd!
Als het goed loopt dan tik je nog wat leuke objecten op de kop waar je gasten in kunnen slapen. Een klassieke Volkswagenbus, een rondvaartbootje of een Amerikaanse schoolbus. Misschien een dubbeldekker of een wagon van de Oriënt Express.
Als die afgedankt zijn dan kosten ze weinig en zijn hartstikke leuk om in te slapen.
En wat dacht je van een vliegtuigje? Achter de ramen een tweepersoons bed, met uitzicht over de weilanden. Is dat leuk of niet?
Laten we de mogelijkheden eens bekijken.

Een Franse minicamping beginnen, mag dat zomaar?

Oeps, daar verschijnt de eerste beer op de weg. De Franse wetgeving stelt een aantal restricties. Op een minicamping, ofwel "camping déclaré", mag je maximaal 6 plaatsen inrichten. De grootte van die plaatsen moet minimaal 300 vierkante meter zijn. Bovendien mag je niet meer dan 20 kampeerders ontvangen.
En nee, het mag niet zomaar, ook al wordt dat door onervaren adviseurs beweerd. Makelaars hebben er ook een handje van: “Nee hoor, je hoeft geen vergunning aan te vragen”, wordt je dan verteld. Dat klopt ook, maar niet helemaal. Ik zal het uitleggen.
Er wordt iets gezegd dat op zich juist is, maar daarna wordt een deel van het verhaal weggelaten. Het gevolg is een verkeerde beeldvorming, en dat zonder dat er echt is gejokt . Een “White lie” noemen de Engelsen dat.
Inderdaad, als je een minicamping wilt openen, vraag je geen vergunning aan. Je dient een "Déclaration Préalable" in. Dat is een aankondiging van het plan dat je wilt uitvoeren. O, is dat alles?
"Ja, dat is alles", zeggen sommige adviseurs.

"Nee dat klopt niet" zegt Arno, jouw eigen adviseur

Waarom niet?
Omdat het indienen van een aankondiging nog niet betekent dat je toestemming krijgt. De gemeente kan zich tegen je plannen verzetten. Dus ja, makelaar of onervaren adviseur, je hebt gelijk: er wordt inderdaad geen "vergunning" aangevraagd. Klopt helemaal.
Maar er wordt wèl iets aangekondigd. Vertel dus liever het hele verhaal en wijs erop dat het plan kan worden afgewezen.
Als dat gebeurt dan gaat het feest niet door, want zonder goedkeuring van de gemeente kun je je minicamping echt vergeten.

Vraag naar een “Certificat de non opposition”

Als je een Déclaration Préable hebt ingediend en geen afwijzing hebt ontvangen, beschouw dat dan niet als een stilzwijgende goedkeuring. Vraag om afgifte van een "certificat de non opposition", waarmee de gemeente bevestigt geen bezwaar te hebben tegen jouw plannen.
En ja, als je een bestaande minicamping overneemt, vraag dan aan de verkoper ook even naar zijn naar zijn certificaat. Heeft hij dat niet, eis dan dat ie het alsnog gaat halen bij de gemeente.

Kan de gemeente aanvullende eisen stellen?

Ja, dat kan. Soms beperkt zich dat tot een EHBO-trommeltje, een defibrillator of een paar brandblussers en dan zijn de kosten te overzien.
Anders wordt het als blijkt dat de riolerings-installatie niet op norm is, of als de capaciteit onvoldoende is voor het aantal kampeerders dat je wilt ontvangen.
Een nieuwe installatie voor een camping kost al gauw enige tienduizenden euro’s.
Fijn als je dat tevoren weet.

Waarom zou de gemeente je plannen afwijzen?

Het kan zijn dat je project niet past in het bestemmingsplan, of dat je niet kunt voldoen aan wettelijke eisen, zoals die betreffende veiligheid of toegankelijkheid voor gehandicapten. Toch vervelend als je een droomplek hebt gekocht om een camping op te zetten en na aankoop blijkt dat het allemaal niet toegestaan wordt.
Televisieprogramma's halen hoge kijkcijfers met dat soort emigratie-ellende. De kijkers smullen ervan, maar voor jou is het een mooie domper op je plannen.
Dat moeten we zien te voorkomen!

Hoe voorkom je zulke tegenvallers in Frankrijk?

Helemaal voorkomen kun je tegenvallers natuurlijk nooit, dat zijn nou eenmaal de spannende kanten van het leven. Maar het moet wel leuk blijven. Dus voordat je een minicamping wilt beginnen leg je je plannen voor aan de gemeente. In het koopcontract laat je een ontbindende voorwaarde opnemen voor het verkrijgen van de gewenste toestemming.
Je spreekt dus af dat de koop niet doorgaat als je geen expliciete toestemming krijgt, of als het te kostbaar wordt om aan te stellen eisen te voldoen. De eigenaar of de makelaar riep nog "pas de problème" en zei dat alles is toegestaan, dus die kan tegen zo 'n simpele voorwaarde geen bezwaar hebben. Zijn we het dus gauw over eens.
Je tekent pas de akte van aankoop nadat je van de gemeente een expliciete toestemming of de verklaring van geen bezwaar hebt ontvangen.
Hoe simpel is dat?

Wat mag je verhuren op een minicamping?

Het maximum aantal van 6 kampeerplaatsen of 20 kampeerders is niet de enige beperking, helaas. Zo is de openingsperiode maximaal 2 maanden en mag het te exploiteren terreinoppervlak niet meer bedragen dan één hectare. Het sanitaire moet binnen redelijke afstand (ongeveer 100 meter) van de kampeerplaatsen liggen. Bovendien moet het terrein na het seizoen worden teruggebracht in haar natuurlijke staat. Dat betekent dat er geen betonvloertjes mogen worden gestort en geen vaste bouwwerken mogen verrijzen.
Op een camping à la ferme mag je bungalowtenten plaatsen, of toercaravans, maar geen mobilhomes of grote stacarvans, zelfs niet als ze nog prima verrijdbaar zijn.
En helaas, ook voor vliegtuigjes, rondvaartboten of touringcars valt hier het doek.

Pipowagens, mag dat wèl?

De legendarische Pipo de Clown (wie kent hem nog?) reisde ooit samen met Mammelou en indiaan Klukkluk in een woonwagen door het land. Als de avond viel trok hun ezeltje Nononono de salonwagen naar een open plek in het bos waar het drietal ongestoord een vuurtje stookte en de nacht doorbracht in de natuur.
Dat was toen kinderprogramma's op televisie nog in zwartwit werden uitgezonden. De tijden zijn veranderd, het leven is kleuriger geworden maar daarmee ook de schakeringen in de regelgeving.
Je voelt hem al aankomen, pipowagens of salonwagens, die de Fransen "Roulottes" noemen, worden in Frankrijk gelijkgesteld met mobilhomes.
Dat betekent dat ze niet toegestaan zijn op een minicamping.

Mag ik dan een paar boomhutten bouwen?

Er is in Frankrijk nog geen specifieke wetgeving voor boomhutten, dus worden ze gelijkgesteld met een blokhut of ander bouwwerk dat zich op een terrein bevindt.
Dat betekent dat ook voor een boomhut een bouwvergunning moet worden aangevraagd.
Dus koop je een minicamping met “Cabanes dans les arbres”? Vraag even naar die vergunning want het is een heel gedoe om zo'n ding af te breken.

Hoe zit het dan met teepee's, yourts of safaritenten?

De wet bepaalt dat een tent als demontabel wordt beschouwd, en dat ie ingericht mag worden met kampeerspullen en slaapplaatsen. Dus geen probleem voor je minicamping. Echter als de tent op een platform staat of als er een terras is aangebouwd, dan naderen we het grensgebied van wat is toegestaan. Een ingebouwde keuken of douche en toilet betekent al gauw dat een vlotte demontage lastig wordt. Natuurlijk is op dit onderdeel verschil van inzicht mogelijk en kun je een controlerende ambtenaar, mocht die ooit komen, aanbieden om hem die snelle demontage even te demonstreren. Een beetje bluffen kan soms geen kwaad en misschien ontspring je de dans. In de praktijk valt het met die controles wel mee.
Er zijn honderden minicampings in Frankrijk die in feite illegaal zijn en dat gaat al jaren goed.
Maar toch kan het zijn dat het net jouw natuurcamping is die onder de loep wordt genomen. En dan ben je het haasje.

Pas op: De meeste minicampings in Frankrijk zijn illegaal

Als een verklaring van geen bezwaar door de gemeente is afgegeven, dan kun je aan het werk en je terrein inrichten. Maar let op, er zijn daarna nog wel een paar belangrijke formaliteiten die je niet moet vergeten. Zo moet je de voltooiing van de terrein-aanleg afmelden bij de gemeente, waarbij je tevens verklaart dat alles conform de ingediende plannen is uitgevoerd. Dat moet je binnen drie jaar doen. Heb je dat niet gedaan, dan is je minicamping illegaal geworden.
Overigens ben je dan niet de enige Nederlander in Frankrijk die dat vergeten is. Ik schat dat meer dan de helft van de minicampings in Frankrijk illegaal is. En ook dat is iets om op te letten bij aankoop.
Het is jammer als je je bedrijfje moet sluiten doordat de vriendelijke man waar je het van kocht een paar dingen niet goed had geregeld.

Is het strafbaar als een minicamping niet aan de voorschriften voldoet?

Ja, en niet zo 'n klein beetje ook. De boete wordt door een rechtbank vastgesteld en kan variëren van 1.200 tot 300.000 euro. Dus laat je verrassen! Als er illegaal gebouwd is dan geldt een voordeeltarief van maximaal 6.000 euro per vierkante meter. Bovendien wordt de eigenaar verplicht om alle voorzieningen te verwijderen en de minicamping in haar natuurlijke staat terug te brengen. Uiteraard moet dat binnen een bepaalde termijn en als die verstreken is dan tikt de meter 600 euro voor elke dag die je te laat bent.
Als de eigenaar van de minicamping eerder is veroordeeld dan kan hij worden uitgenodigd om tot 6 maanden te verblijven in een mini-kamer van een Franse staatsgevangenis.

Maar als ik nou een camping wil beginnen met meer dan 6 plaatsen en paar tenten?

Als je een iets grotere camping wilt opzetten, of als je extra accommodatie wilt verhuren zoals pipowagens, blokhutten, chalets, mobilhomes, boomhutten of compleet ingerichte safaritenten, dan ontkom je bijna niet aan een "echte" campingvergunning. Je moet dan eerst bij de provincie een " Permis d’áménager" aanvragen, een soort bouwvergunning. Die is niet makkelijk te krijgen. Er is een stevig eisenpakket waar je aan moet voldoen en er gaat een lijdensweg van papierwinkel en formaliteiten aan vooraf.
Om een dergelijke aanvraag voor te bereiden heb je vaak een architect nodig. Om tekeningen en projectbeschrijvingen te (laten) maken ben je gauw een paar maanden bezig, en een paar duizend euro lichter. Dan volgt er een aantal maanden van afwachten of de vergunning wordt verstrekt, of dat je dossier moet worden aangevuld. Dan komen er nog een paar maanden bij. Al met al is het een langdurig traject met onzekere afloop.
Weet dat niemand je tevoren kan garanderen dat je ooit toestemming krijgt om je plannen te realiseren.

Ga niet doe-het-zelven!

We hebben gezien dat er allerlei beperkende regels zijn om een minicamping op te zetten. Ik heb je ook gewaarschuwd dat meer dan de helft van bestaande minicampings geheel of gedeeltelijk illegaal is.
Pas er dus mee op als je een "camping à la ferme" overneemt of zelf een minicamping wilt beginnen. Ga niet doe-het-zelven, dat kun je nog volop doen als je eenmaal campingbaas bent geworden. Schakel zo vroegtijdig mogelijk een deskundige(!) en in om alles voor je te controleren en je te helpen om jouw toffe plannen te realiseren.

Dan ga je een leuke en zonnige toekomst tegemoet.

Arno Voogd
E.
T. 088-3246151
Hogelandseweg 88
6545 AB NIJMEGEN

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Inter-France :

Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Huis met blauwe luiken op Franse platteland Heeft u of koopt u een huis in Frankrijk dat verbouwd moet worden? Als u dat niet zelf wilt of kunt doen, zult u daar iemand voor moeten inhuren. Een goede vakman vinden en in het Frans uitleggen wat er moet gebeuren is niet eenvoudig, zelfs als u behoorlijk Frans spreekt. Het goed beoordelen van een offerte is in Nederland al moeilijk maar een in het Frans opgestelde offerte (een ‘devis’) is vaak nog lastiger te begrijpen. 
Meer artikelen