Onderzoeksrapporten voor het kopen van een woning in Frankrijk

Jos Deuling,  dinsdag 27 juni 2017

Sfeervolle woning in Frankrijk 

De verkoper van een woning in Frankrijk is wettelijk verplicht een aantal onderzoeken te laten uitvoeren. De verzamelnaam voor alle verschillende onderzoeken is het zogenaamde Dossier de Diagnostic Technique (DDT).

De verkoper moet het Dossier de Diagnostic Technique overhandigen aan de notaris die de verkoop afhandelt. Het Dossier de Diagnostic Technique wordt als bijlages bij het voorlopig en definitief koopcontract opgenomen. Als de verkoper niet een compleet rapport overhandigt dan moeten de ontbrekende onderzoeken alsnog worden uitgevoerd voordat het definitieve koopcontract wordt ondertekend.

De Franse overheid is van plan om de komende jaren het aantal verplichte onderzoeken uit te breiden. De druk op de verkoper neemt dus toe, zowel wat betreft de hoeveelheid informatie die hij moet verstrekken als ook de kosten die dit met zich meebrengt. Maar het is een wettelijke verplichting en de verkoper is juridisch aansprakelijk dus hij kan er niet onderuit. Als het Dossier de Diagnostic Technique foutieve informatie bevat dan kan de verkoper aansprakelijk worden gesteld om de ‘verborgen gebreken’ te herstellen. Ook kan de koper besluiten zich terugtrekken uit de koop als het Dossier de Diagnostic Technique ontbreekt of onvolledig is. De koper kan in dat geval ook besluiten om te onderhandelen over een lagere verkoopprijs.

Alhoewel de notaris verplicht is er op toe te zien dan aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan, kan het natuurlijk voorkomen dat hij nalaat om de koper erop te wijzen dat het Dossier de Diagnostic Technique afwezig of onvolledig is. Als deze situatie zich voordoet moet je aan de bel trekken. Je moet er ook op letten of alle individuele rapporten nog geldig zijn. Bepaalde onderzoeken moeten namelijk om de zoveel tijd opnieuw uitgevoerd worden.

Je kunt vraagtekens zetten bij de professionele bekwaamheid van de personen die de onderzoeken uitvoeren en bij de onafhankelijkheid van de onderzoekers. De Franse regering heeft daarom de regels aangescherpt voor personen die de onderzoeken uitvoeren. Ze mogen ook geen banden hebben met de notaris en de verkopende makelaar.

Personen die onderzoeken mogen uitvoeren moeten een certificaat hebben van het Comité d’accreditation français (COFRAC). Er is ook een beroepsorganisatie van bedrijven die dit soort onderzoeken aanbieden, de Chambre Syndicale des Experts Immobiliers de France (CSEIF). Je kunt zelf nog controleren of de onderzoeksrapporten uit het Dossier de Diagnostic Technique zijn opgesteld door gecertificeerde personen en of de bedrijven die de onderzoeken hebben uitgevoerd lid zijn van de vakorganisatie.

Om helemaal zeker te zijn van de aankoop kun je ook zelf een onafhankelijk onderzoeksbureau inhuren. Er zijn in Frankrijk twee Nederlandstalige bedrijven die aankoopsbegeleiding aanbieden. Zij kunnen je helpen een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren. Het gaat om de volgende bedrijven:




Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten onderzoeken :

  • Asbest
  • Lood
  • Termieten
  • Energie-efficiëntie
  • Natuurlijke of industriële risico’s
  • Gasinstallaties
  • Elektrische bedrading
  • Septische Tanks


Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Buitenwoning Frankrijk Meer dan de helft van de woningen in Frankrijk worden verkocht zonder de hulp van een makelaar. Via particuliere verkoop (zie bijvoorbeeld Pap.fr), veilingen of via een notaris. Als je goed Frans spreekt hoef je in principe geen gebruik te maken van een dure makelaar. Als je besluit om wel met een makelaar in zee te gaan dan zijn hier wat tips waar je op moet letten bij het kiezen van een goede makelaar. 
Meer artikelen