Levenstestament en uw tweede woning in Frankrijk

Elise Baarsma,  donderdag 2 november 2023

Collonges-La-Rouge, France 

Levenstestament: Bescherming van Uw Tweede Woning in Frankrijk

Een is een cruciaal document voor eigenaren van onroerend goed in het buitenland, met name in landen zoals Frankrijk waar andere juridische systemen gelden. Dit document voorkomt complexe juridische kwesties die kunnen ontstaan wanneer de eigenaar niet meer in staat is zelfstandig beslissingen te nemen door ziekte of een ongeval. Hieronder wordt beschreven hoe een levenstestament kan helpen om problemen te voorkomen bij de verkoop van een tweede woning in Frankrijk door de kinderen.

Het Aanwijzen van een Gevolmachtigde

De kern van een levenstestament is het aanwijzen van een gevolmachtigde – een vertrouwde persoon die de bevoegdheid krijgt om beslissingen te nemen over de Franse woning. Idealiter is dit iemand die de Franse taal en het rechtssysteem goed kent, zoals een van de kinderen of een deskundige vertrouwenspersoon.

Gedetailleerde Instructies voor Beheer en Verkoop

In het levenstestament legt de eigenaar uitgebreid uit hoe de woning beheerd moet worden, inclusief het onderhoud, de verhuur en de verkoop. Dit kan uiterst specifiek zijn, tot aan de gewenste verkoopprijs, timing en de verdeling van de opbrengst toe.

Juridische Aanpak

Voor juridische geldigheid en erkenning in zowel Nederland als Frankrijk is het verstandig het levenstestament op te laten stellen door een notaris die ervaring heeft met internationaal recht, in het bijzonder het Franse recht.

Voorkomen van Conflicten

Een duidelijk levenstestament voorkomt conflicten tussen erfgenamen. Wanneer de ouders hun wensen expliciet hebben vastgelegd, weten de kinderen hoe te handelen. Dit is vooral belangrijk bij grensoverschrijdende vermogenskwesties.

Het Beheer van het Levenstestament

Het is van belang dat het levenstestament actueel blijft en dat zowel de gevolmachtigde als de relevante Franse notaris een recente kopie hebben. Dit verzekert dat zij de verkoop kunnen begeleiden overeenkomstig de instructies van de eigenaar.

Conclusie

Een goed opgesteld levenstestament is onmisbaar voor de bescherming van uw tweede woning in Frankrijk. Het zorgt ervoor dat uw wensen omtrent het beheer en de verkoop van uw bezit worden gerespecteerd en uitgevoerd, ook als u zelf niet meer in staat bent deze te communiceren. Door vooruit te plannen, waarborgt u een soepele en harmonieuze overgang van uw eigendommen, geheel volgens uw persoonlijke wensen.In de afgelopen jaren heeft het zogeheten levenstestament in Nederland een enorme vlucht genomen. Vele duizenden afspraken zijn inmiddels bij notarissen in het hele land getekend.


Frankrijknotaris.nl is gespecialiseerd in zowel het Nederlandse erfrecht als het Franse erfrecht. Wij spreken de (juridische) Franse taal en begrijpen de Franse cultuur. Dat bespaart u een boel zorgen! 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Zwembad met trapje Als u een privé zwembad in Frankrijk heeft of erover denkt om er een te bouwen, is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Ontdek onze tips en adviezen om een veilige omgeving te creëren voor u en uw gezin. Lees nu verder voor meer informatie. 
More articles